Home Technika Do czego wykorzystać kotleciarkę

Do czego wykorzystać kotleciarkę

8 lutego 2016

Czy może być coś smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony – na tyle, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a jednocześnie nie tak mocno, by kotlet nie był zbyt cienki, inaczej straci na soczystości. Również w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by uzyskało odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej ilości kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy wykorzystujemy do nich mięso nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę – wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

kasy elzab

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością wydaje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w dużej ilości, lub z twardego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie prosta w obsłudze – wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by wszystkie nasze kotlety były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, to nie ma lepszego rozwiązania, jak tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest to taki duży wydatek – miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

You may also like

Leave a Comment