Home Technika Gastronomia a kasa fiskalna

Gastronomia a kasa fiskalna

5 lutego 2016

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten artykuł jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. „małej gastronomii” ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.


W praktyce w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa podstawowe rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie stosowane jest w dużych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka istotnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i prostą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje rozliczenie. Dodatkowym atutem jest możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co ułatwia ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć optymalne wymiary, pozwalające na jej swobodne używanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a także nowoczesny i przystępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na dokładne monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność jeden z większych wydatków, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można uzyskać na ten cel ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto też odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby mieć możliwość jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z zasad jej używania i współpracy z programami do obsługi punktów restauracyjnych.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

You may also like

Leave a Comment