Hurtownia miesa janex

Na placu Polski jest duża ilość hurtowni mięsa poruszających się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego towaru w wolne miejsce kraju. Mięso to kolejnymi słowy potrzebne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w charakterach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę wyrobów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten dobrze nie jest związany z kolorem, tylko wznosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w normalnej diecie, które stanowi niezwykle dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.