Home Technika Jak otworzyć własny sklep mięsny?

Jak otworzyć własny sklep mięsny?

3 marca 2016

Planując otworzenie własnego sklepu mięsnego musisz zwrócić uwagę na kilka aspektów. Większość z nich nie różni się od tych, na które byś musiał uważać otwierając sklep innego rodzaju jednak w przypadku sklepu mięsnego występują pewne dodatkowe regulacje związane z bezpieczeństwem żywności. Więc od czego zacząć? Na początku oczywiście musisz założyć własną działalność gospodarczą. Tutaj nie będą występowały żadne różnice w porównaniu do innych działalności. Tak więc będziesz musiał założyć kontro firmowe w banku, wyrobić pieczątki, uzyskać numer NIP oraz REGON.

Moja strona

Kolejnym krokiem jest wybór odpowiedniego lokalu. Jeżeli wybieramy lokal, który już wcześniej był wykorzystywany do tego typu działalności prawdopodobnie nie będziemy mieli żadnych kłopotów ponieważ będzie on spełniał wszystkie kryteria wymagane przez prawo. Jednak w przypadku gdy będziemy adaptowali lokal, który wcześniej był np. sklepem odzieżowym będziemy go musieli dostosować do istniejących wymagań. W przypadku gdy będziesz budować lokal od podstaw, nie zapomnij spełnić wszystkich wymogów sanitarnych. Gdy będziesz miał już lokal kolejnym krokiem będzie zakupienie odpowiedniego sprzętu, w którym będziesz przechowywał żywność oraz innego rodzaju sprzęt.  jak np. profesjonalna krajalnica do sklepów mięsnych. Maga krajalnica to automatyczna maszyna do kojenia wędlin, ciesząca się dużą popularnością wśród właścicieli masarń.  Oczywiście wybór odpowiedniego sprzętu zależy od zasobności twojego portfela. Jednak gdybyś chciał posiadać sprzęt lepszej jakości zawsze możesz skorzystać z możliwości leasingu. Inną opcją jest kupno sprzętu używanego, który ciągle jest sprawny, ale jednak został wymieniony na nowszy. Istnieje również możliwość wzięcia kredytu w banku na nowy sprzęt. Gdy będziesz już posiadał wyposażenie sklepu możesz zacząć sprowadzać towar. W tym przypadku możesz podpisać umowę z koncernem mięsnym na sprzedaż wyłącznie mięsa jednego producenta, lub podpisać umowy z wieloma małymi producentami. W pierwszym przypadku możesz liczyć na niższe ceny, jednak jakość produktów będzie zdecydowanie wyższa w przypadku kupna mięsa od małych przedsiębiorców. Ostatnim krokiem jest oczywiście zatrudnienie personelu, który będzie sprzedawał produkty oraz zajmował się przygotowaniem mięsa. Warto zatrudnić osoby, które już mają doświadczenie w podobnej pracy. Należy tutaj oczywiście pamiętać, że każda z tych osób musi mieć aktualną książeczkę sanepidowską.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

You may also like

Leave a Comment