Jedzenie co 3 godziny

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że wykonam pewnego rodzaju atrakcję dla mojej dziewczyny. W zamysłach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze znajomego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo wyszukane danie, ale również trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby wyciągnąć spośród nich trzymam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest raczej mierny. W myśli mógłbym powiedzieć, że początkujący, gdyż obecne istniałoby prawie prawdy. Wyszukałem w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety miałem kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, jednak nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i opadamy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której zapewne nie mam). Postanowiłem, że dodam te małże w otoczeniu warzyw. Jednakże zapomniałem, że potrzeba te warzywa najpierw obrać i pokroić. Otwierał się stresować, bo etapu było coraz mniej a ja byłem znacznie w gospodarstwu. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że trafiłem na domowy palec... No, jednak jak wielki klient nie dałem za wygraną. Spotkał na plan - szatkownica do warzyw. Więc istniał niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie odpowiednio, że zaoszczędziłem kilka sekund na krojeniu to także nie musiałem bać się o nasze życie przy wykorzystaniu szatkownicy. Gdyby to całość było teraz gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie tak kiedy na obrazku ze perspektywy internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser był wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to uczynić dzień wcześniej, skoro nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie parę sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Dziewczyna była zaskoczona i szeroka szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.