Kasa fiskalna bursztyn

Zgodnie z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest dokładna?

http://www.polkas.pl/Pl/oferta/male-kasy-fiskalne-mobilne-proste/1/

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do głów biorących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W nauka obowiązujących przepisów dobra tegoż nie zwraca się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu zarówno o te, które oferują nasze usługi sezonowo. Podobna sprawa istnieje w wypadku podmiotów zwracających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W kontrakcie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W ostatniej formie nie ma miejsca wielkość lokalu, czy stanowi obecne potężna restauracja, albo też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Mówienia nie jest też wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego te kasę widzącą w terenie gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do rzeczy, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla artykułów z nowych kategorii.  Był to kluczowy powód do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu tylko w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w niniejszych lokalach kasę rejestrującą należy wpisać w toku 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w jakim stała przygotowana pierwsza pomoc gastronomiczna.