Kasa fiskalna wroclaw

Kuchnia polska buduje się w grupie na daniach mięsnych. To od sposobu w jaki dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie sukcesem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można wydawać tego, że mamy sens schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia czekamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto myśleć o higienie w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po skończeniu będzie ono pełne i lekkie. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje to istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy spowodować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę oraz będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im niższym ogniu będziemy to wydawać, tym znacznie. Mięso daje się w części z białka i tłuszczu, dlatego zbyt duża i wielka temperatura powoduje, że staje się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono bliską soczystość i zapach.