Maszynka do miesa optimum rk0515

Wilk do ciała to nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest nader ważniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki wybór wilków na zbytu pozwoli na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu czas na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) i nie wymaga dużego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka jakość wykonania decyduje o wysokiej sił maszyny. Jak wszystkie urządzenia łączone w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia kładzie się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest złożone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa dostosowuje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w inne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znaczne urządzenie, proste w popularnych cenach, przydatne w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę kiedy w długich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również własnych ulepszaczy.