Home Bez kategorii maszyny i wilki

maszyny i wilki

24 czerwca 2017

Każdy dom, poruszający się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia ciało i organizuje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki styl funkcjonuje urządzenie, jakie są jego charaktery a jako w pewny sposób czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

 

Moje źródła

Wilk nie dzieli się mocno od tradycyjnej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków wykorzystuje w znanych domach. Podstawowa odmiana to tak poziom i wielkość przerobowa, a także lepsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek gra na „korbkę”). Obsługa dania nie jest niebezpieczna, należy pamiętać jednak pewne przeszkolenie z obszaru BHP oraz produkcji w przemyśle spożywczym. Drogie jest ponad przygotowanie stanowiska przez podjęciem pracy.

Wilk stawia się z niewiele podstawowych elementów: gardzieli, do której składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawę do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i prowadzącego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk zrobionych jest ze określeni nierdzewnej. Wynika zatem z kluczowych wymogów w terenie eksploatacji maszyn w punktach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć oraz zaangażowanie różnych substancji, w niniejszym również soli, nie pozostaje bez pomysłu na mechanizmy maszyny. Wilki ze stali nierdzewnej myją się łatwo i pewnie obsługują przez lata. Wystarczy woda oraz przyjemne środki czyszczące (uwaga – nie należy używać kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Dany w organizacji ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, i przygotowanie go także ze zwykli nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn posiada bezpieczeństwo dodatkowo w wypadku zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków przydatnych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze powodu na okres skomplikowania budowy, i co wewnątrz tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoko mechanizm, produkujący się z trzech części, to projekt podstawowy. Na zbytu proste są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z zmianie ma również szarpak i dodatkowy nożyk i sitko.

0 comment

You may also like