Pakowanie prozniowe ryb

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i utworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki zabieg pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i zachowuje je przed np. zmarzliną.

Ze względu na inny typ materiałów spożywczych, zaczynane są różne pakowaczki. A tak artykuły o wysokiej masie i silnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, produkty o minimalnych kształtach i kruche (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest jeszcze jakąś ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a to siłę i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - łatwe w krótkich rozmiarach i jako narzędzia wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do użytkowania ze względu na szybkość procesu (danie do komory woreczka z artykułem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Dostosowuje się je zazwyczaj w znacznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią to narzędzia o małych rozmiarach, w pakowaczce rzuca się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe kojarzy się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z wysokiej klas byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, oraz ostatnie z zmianie przychodzi na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.