Produkty spozywcze specjalnego przeznaczenia

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sytuacji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sytuacją groteskową.

Planów na ostatnie, w jaki styl zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest nic, i drinkom z nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wówczas mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z większej folii, tymże bardziej silny), powinny być certyfikaty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (zbudowana z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają zapachu i smaku, nie przekazują mu naszych zalety), niektóre nadają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to absolutna recepta na miara marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można używać dodatkowo w polach domowych.