Home Technika Przedłużanie czasu przechowywania żywności

Przedłużanie czasu przechowywania żywności

31 maja 2016

erp xl

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i utworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i chroni je przed np. zmarzliną.

Ze względu na różny rodzaj produktów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. I tak produkty o dużej masie i trwałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, produkty o drobnych rozmiarach i kruche (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jedną dużą zaletę – wygodne użytkowanie, a więc szybkość i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe – dostępne w małych rozmiarach oraz jako urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do stosowania ze względu na szybkość procesu (włożenie do komory woreczka z produktem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stosuje się je zazwyczaj w dużych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są to urządzenia o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce umieszcza się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe stosuje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, a to z kolei wpływa na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.

1 comment

You may also like

1 comment

Tamara 21 lipca 2016 at 07:37

Ostatnio dużo czytam na temat zdrowe żywności, oraz prawidłowego przechowywania produktów. Aby żywność pozostała jak najdłużej świeża trzeba przestrzegać kilku istotnych zasad. Produkty żywnościowe są bardzo zróżnicowane pod względem właściwości fizycznych, chemicznych i są nietrwałe, przez co z upływem czasu tracą one cenne wartości odżywcze (jakościowe oraz energetyczne). Z pewnością posiadanie pakowarki próżniowej (ja ostatnio to urządzenie zakupiłam w Krakowie) stanowi lepsze, szybsze i sprawdzone rozwiązanie.  

Leave a Comment