Przedluzanie czasu przechowywania zywnosci

erp xlComarch ERP XL - Systemy ERP CDN - POLKAS

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i utworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i chroni je przed np. zmarzliną.

Ze względu na różny rodzaj produktów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. I tak produkty o dużej masie i trwałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, produkty o drobnych rozmiarach i kruche (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jedną dużą zaletę – wygodne użytkowanie, a więc szybkość i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe – dostępne w małych rozmiarach oraz jako urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do stosowania ze względu na szybkość procesu (włożenie do komory woreczka z produktem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stosuje się je zazwyczaj w dużych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są to urządzenia o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce umieszcza się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe stosuje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, a to z kolei wpływa na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.