Wyposazenie sklepow bielsko

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i wyposażenia są potrzebne w interesie z wynikami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i wykonywa produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje dużo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w handlu: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z narzędziami mrożącymi, w jakich przechowuje się mięso – wśród nich ceni się witryny, zamrażarki, wyspy bądź też szafy mroźnicze. Doskonałym programem, szczególnie w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie jedynie w składzie, lecz zarówno w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Kładzie się ją pod wystawą, dzięki czemu śmiało można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna jest jednocześnie lada ekspediencka, na której wycina się i pakuje towar. W wyższych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w biznesie mięsnym to musza, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić dość głęboki plus widoczny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak a mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do krojenia mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, ponadto nie warto na nich żałować. Z serii dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest zaopatrzenie się w wilka do mięsa, służącego do mielenia mięsa na pragnienie klienta. Chociaż nie stanowi wówczas nieodzowny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest i kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Wskazane jest i zainstalowanie klimatyzacji, która wskazana stanowi w zachowaniu dobrej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Drogie jest również oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin uważających się na wystawie.